Мистецтво, яким захоплювався сам Пабло Пікассо

Ярына Швед
|
20 июня 2023
|
Прочитаешь за 2 мин
Прочитаешь за 2 мин

Марія Примаченко стала відомою завдяки своїм картинам, на яких були зображені міфічні мотиви, взяті з українського фольклору.

Художниця померла 1997 року, але її мистецька спадщина живе і надихає художників з усього світу. Вона також надихнула компанію Medicine, яка перенесла її картини на одяг і створила колажі та абсолютно нові композиції для деяких моделей. На картинах Марії зображені чарівні персонажі та тварини, які випромінюють позитивну енергію та радість.

Її роботами захоплювався сам Пабло Пікассо. Художниця переважно використовувала яскраві та насичені кольори, що надавало її картинам неповторного стилю. Як наслідок, одяг з останньої колекції Medicine вирізняється унікальними кольорами та символікою, характерними для творчості цієї художниці.

Для деяких виробів бренд використав лише окремі елементи картин, що дозволяє побачити творчість художниці в абсолютно новому світлі, — розповідає координатор проєкту Кшиштоф Малак.

Художниця, творча спадщина якої надихає

Марія Примаченко народилася 1909 року в селі Болотня на Київщині. Попри відсутність освіти, художній талант зробив її однією з найважливіших представниць народного мистецтва. Її творчість сповнена фантастичних мотивів, що відсилають до української міфології та фольклору. У своїх роботах вона сплітає розповідь про світ природи та народні уявлення про нього.

Роботи художниці здобули міжнародне визнання і були представлені на численних виставках як в Україні, так і за кордоном. Марія Примаченко визнана однією з найважливіших народних художниць в Україні, і її вплив на українське мистецтво відчувається досі.

Ми представили колекцію Примаченко в оточенні унікальних декорацій, що відсилають до живописного світу художниці. Форми паперових квітів і рослин, скомпонованих у просторові композиції, були натхненні народними витинанками», — додає Кароліна Ставська, арт-директорка «Medicine».

Марія Примаченко x Medicine

Насичені кольори та унікальний символізм надали картинам художниці неповторного стилю, тепер вони додають колекції унікальності.

 
*Стаття опублікована мовою оригіналу