Green Friendly – екологiчно чиста мода

Наталія Кіптач
|
25 сентября 2020
|
Прочитаешь за 6 мин
Прочитаешь за 6 мин

Ви коли-небудь задумувались, щоб одяг, взуття та аксесуари, що носите, не мали негативного впливу на навколишнє середовище? Обов’язково перевірте, які матеріали, технології та звички можуть допомогти нашій планеті — Ваші рішення мають велике значення!

Матеріали, що приємні нашій планеті

Який модний одяг та аксесуари не впливають негативно на природу? Почнемо з фундаменту, тобто матеріалів. Вважається, що натуральні тканини, такі як, наприклад, льон або бавовна, більш приємні до нашого тіла, ніж штучні волокна. Вони також обігнали поліестер з екологічних причин: біологічно розкладаються, а їх виробництво виділяє менше вуглекислого газу. Крім натуральності тканин, варто звернути увагу на їх походження та спосіб виготовлення. Найкращим варіантом будуть сертифіковані органічні матеріали. Наприклад, органічна бавовна виробляється безпечним для екосистем способом і забарвлюється нешкідливими барвниками. Футболки, сорочки, джинси та інші вироби з органічної бавовни також відрізняються міцністю та довговічністю. Тож обов’язково обирайте пропозиції відомих брендів таких, як G-Star Raw, Vagabond, Lee або Wrangler.

 

подивитись більше пропозицій із органічної бавовни >>

 

подивитись більше пропозицій із натуральних матеріалів >>

Використання природних матеріалів не обмежується лише одягом, на приклад, дубову кору та рідкий латекс можна використовувати у виробництві взуття або сумок. Демонструє нам це бренд Birkenstock.

The Better Cotton Initiative

Говорячи про бавовняну моду, варто шукати вироби брендів, що підтримують The Better Cotton Initiative (BCI). Ця ініціатива просуває кращі стандарти виготовлення бавовни: зі зменшенням споживання води та пестицидів. Програма, що діє з 2009 року, підтримує фермерів з Індії, Пакистану, Китаю та Туреччини, допомагаючи їм створювати більш сучасні та екологічні методи ведення сільського господарства. На сьогоднішній день бавовна, отримана внаслідок лояльного способу, становить 14% від загального виробництва.

 

подивитись більше пропозицій BCI >>

Перероблені матеріали

Рециклінг стає все більш популярним у світі моди, а бренди застосовують такі матеріали по-різному. Тож якщо Вам обов’язково потрібно придбати щось із поліестеру, виберіть волокно, виготовлене з переробленого пластику. Піддається переробці не лише пластик, але і бавовна. Перероблені матеріали можна знайти у складі одягу (Femi Stories, Vero Moda), вони слугують нам як наповнювачі пуховиків (Jack Wolfskin, The North Face) та елементи взуття: підошви, утеплення, холявки (Gumbies, Timberland).

 

подивитись більше пропозицій із перероблених матеріалів >>

   

Інноваційні рішення на захист довкілля

Правильний матеріал — це ще не все, адже для виготовлення кінцевого продукту, тобто одягу, взуття чи аксесуарів, він фарбується та піддається обробці. Саме ці процеси завдають величезної шкоди навколишньому середовищу чи то за рахунок використання води (індустрія моди є другим за величиною споживачем води у світі), чи то наповнення стічних вод відходами, що містять токсичні речовини. У міру швидкого технологічного розвитку нашої планети пріоритетом стає впровадження нових виробничих процесів, безпечних для людей та довкілля. На щастя, з року в рік з’являється все більше інноваційних рішень. Серед них можемо знайти нові способи фарбування тканин та ідеї щодо зменшення споживання води у швейній промисловості. Наприклад, Pepe Jeans створює деякі свої джинсові вироби в Desert Studio — сучасна фабрика, розташована посеред пустелі, що використовує на 85% менше води, ніж інші. Бренд розробив технологію Wiser Wash для ліквідації пемзи та хімічних речовин, що не потрапляють у навколишнє середовище. Levi’s також запровадив зменшення споживання води для виробництва деніму. Завдяки Water<Less, що застосовується з 2011 року, бренд заощадив понад 3,5 мільярда літрів води.

подивитись більше пропозицій Water<Less >>

подивитись більше веганських пропозицій >>

Хороші модні звички

Також варто вносити позитивні зміни в собі. Можливо, Вам здається, що Ваші дії ні на що не впливають, адже на нашій планеті живе майже 8 мільярдів людей. Тим часом навіть окремі поодинокі рішення, звички та зміни можуть позитивно вплинути на планету. Пам’ятайте, як споживач Ви вирішуєте, бути брендами чи ні, включаючи модні марки. Ось чому ми закликаємо робити обґрунтовані покупки. Надавайте перевагу брендам, для яких проблеми екології важливі, і обирайте продукти, що не приносять шкоди довкіллю. Завжди звертайте увагу на якість — одяг та аксесуари з хороших матеріалів, ідеально спроектовані та пошиті, прослужать Вам кілька сезонів, відтак і відходів не побільшає.

подивитись більше пропозицій Non-PC >>

Пам’ятайте про дрібні звички: регулярно переглядайте свій гардероб, намагайтеся переробляти і поремонтувати, перш ніж щось викидати, а якщо зможете, подаруйте одягу друге життя.

Certyficate Leather Working Group >>