Прочитаєте за 5 хв 22 Вер 2021

GIRL POWER: 13 питань до письменниці і феміністки Ольги Котрус

Автор: ELLE Україна
Прочитаєш за 5 хв

В проекті Answear x ELLE

Про фемінізм висловлюється безліч людей, але так, як розповідає про нього письменниця Ольга Кортус, не говорить ніхто. «Я бачу фемінізм як головну рушійну силу на шляху до щасливого співіснування всіх людей на планеті», – стверджує жінка. Ольга транслює свою позицію через книги (пише вже третю), виражаючи її чітко, впевнено і доступно, і слова надихають. Ми з журналом ELLE вирішили поспілкуватись с письменницею і феміністкою Ольгою Котрус в нашому спільному проекті Girl Power про фемінізм, а також запитати її про те, як написати книгу без видавництва, як заробляти на життя творчістю, і про багато чого іншого.

БЛІЦ

Подзвонити чи написати?
Подзвонити. Іноді здається, що я одна така залишилась.

Інтернет чи особисте повыдомлення?
Особисте

Джаз чи диско?
Лучано Паваротті. І обов’язково на вінілі.

Чай чи кава?
Кава.

Фітнес чи йога?
Прогулянки пішки по 20 км на день!

3 улюблених профілі в Instagram?
@ateliervime; @carlaypage; @jamiebeck.co

Зараз я залишила в стрічці лише архітектуру і дизайн інтер’єрів – очі мають ніби мандрувати, щоби все побачене пізніше могло сублімувати в мою письменницьку творчість.

Футболка і джинси answear.Lab

У вашому профілі в Instagram ви зазначили, що ви феміністка. Розкажіть про своє відношення до фемінізму.

Все просто: це фільтр, через який я пропускаю все, що мене оточує. Людей, з якими я спілкуюсь. Бренди, з якими співпрацюю і продукцією яких користуюсь. І так далі. Якщо ми розходимось в цих поглядах – нам не по дорозі.

Інтерсекціональний фемінізм, який найкраще відображає мою позицію, широко вивчає проблематику дискримінації жінок – і за расовою приналежністю, і за сексуальною орієнтацією, і за гендерною ідентичністю і тд. Можна сказати, що в такому вигляді фемінізм сьогодні займається проблемами всіх пригнічених соціальних груп. А оскільки майбутнє, я впевнена за цим, – за гуманізмом і рівноправ’ям, я бачу фемінізм як головну рушійну силу на шляху до щасливого співіснування всіх людей на планеті.

Футболка answear.Lab

Опишіть сучасну дівчину одним реченням? Якими якостями вона повинна володіти і про що знати в першу чергу.

Дівчина нікому нічого не винна. Я думаю, всім нам час позбавлятися від цих штампів. Немає ніяких специфічних якостей, які можна було б віднести суто до чоловічих або жіночих. У будь-якої людини просто повинно бути право вибирати і робити те, що він / вона хоче. Для того, щоб у всіх нас була ця свобода, нам необхідно сприймати один одного в першу чергу як людей.

Чоловіки часто ставляться до фемінізму агресивно. Як ваші друзі-чоловіки ставляться до ідей цього руху?

Дуже добре. Я впевнена, що зовсім скоро ставлення чоловіка до фемінізму стане певним соціальним маркером його адекватності. Багатьом доведеться «перевзутися на ходу», але це не страшно. В процесі зрозуміють, що фемінізм корисний всім, не тільки жінкам.

Футболка, джинси та черевики answear.Lab

Ви написали вже дві книги, і третя в процесі. Розкажіть про цей досвід – як з’явилася ця ідея, чим надихалися, для кого ви пишете і з якими викликами вам довелось зустрітись з самого початку?

Найголовніший виклик чотири роки тому полягав в тому, що ніхто так раніше не робив – ніхто не видавав книгу без видавництва. Мені довелося торувати цю доріжку самостійно, але це був приголомшливий досвід, який я планую повторити втретє.

Ідея поточного рукопису з’явилася в 2017 році, коли я повернулася із Франції в Україну і на контрасті побачила, що у нас великі проблеми з рівнем сексизму. Почала збирати в скарбничку свої думки, відчуття, почуті історії, свій досвід. Все це призвело до того, що зараз я завершую книгу, присвячену вкрай актуальній для України проблематиці: сприйняття жінки повноцінною незалежно від наявності чоловіка і дітей.

Я думаю, що творчість, якщо вона щира, народжується не для чогось або когось, а просто тому, що не може не народитись. А пише будь-який автор в першу чергу для себе. Адже ти натурально дістаєш з себе те, що не дає тобі спокою, щоб перекласти це на папір.

Джинсова куртка answear.Lab

Хто вас надихає, чи є у вас role model?

Конкретних імен назвати не можу – їх багато. Мене дуже сильно надихають люди, які зуміли досягти своєї мети і не втратили себе на цьому шляху. Чи не продали душу, не поступилися своїми принципами, не дружили за інтересами і нікого не зрадили. Є така установка в наші дні, що мета виправдовує засоби. Що популярність і гроші – це головне. А я з цим категорично не згодна.

Що б ви порадили українським дівчатам?

Здобувати освіту, шукати і любити себе, пробувати себе в різних видах діяльності, поважати і підтримувати одна одну. І не поспішати виходити заміж.

Як часто відвідуєте тренінги?

Жодного не відвідувала. Упс! (Посміхається.)

Джинсова куртка answear.Lab

Чи вірите в глобальну діджиталізацію в найближчому майбутньому?

А як в неї не вірити? Все до цього йде. І мені через це ще більше хочеться переналаштувати своє життя так, щоб Діджитал в ній було якомога менше.

Ви писали на своїй сторінці в Instagram, що «іноді творчість – це величезна чорна кімната, в якій потрібно довго блукати, поки не намацаєш хоч що-небудь, на що можна спертися». Як таки заробляти на життя творчістю?

Ця чорна кімната є у кожної людини, яка пише. Вона зовсім ніяк не пов’язана з рівнем заробітку. Це творчі пошуки. А заробляти можна прекрасно, якщо дуже багато працювати і видавати свої книги самостійно. Я шість років – до того як народилася перша книга – нарощувала свій соціальний капітал. Сотні текстів, постів в блозі, колонки, статті, інтерв’ю. Це величезна праця. Вісім тисяч проданих примірників двох книг власного авторства – це результат наполегливої і сумлінної праці. І зупинятися я не має наміру.

Як би ви описали свій стиль одним реченням?

Дуже базовий, дуже зручний, дуже чорно-білий.

Які ваші відчуття, коли вдягаєте футболку з написом This Girl can? Як ви вважаєте, наскільки кожній жінці важливо відчувати себе впевненою і вірити в себе?

Маніфестувати свою позицію на футболці іноді означає кинути виклик всьому світу. І іноді це також єдиний спосіб сказати найважливіше, не кажучи ні слова. Вірити в себе, відчувати любов і повагу до себе, розуміти свою цінність, мати власну гідність – все це необхідно будь-якій людині, не тільки жінкам. Але жінкам однозначно потрібна підтримка – від своїх сестер в першу чергу.

Фото: Анна Гончарова
Стиль: Анастасія Білоус
Макіяж: Тетяна Овдієнко
Зачіски: Андрій Яблонський

Повне інтерв’ю Ольги Котрус читайте на сайті ELLE.ua >>

Читайте інші статті