Прочитаєте за 2 хв 23 Лис 2023

Що таке деконструкція в моді?

Автор: Ярина Швед
Прочитаєш за 2 хв

Мода – це не завжди лише естетика та функціональність. Кожен дизайнер має власний стиль і бачення. Жіночий та чоловічий одяг часто дивує своїми формами та деталями. Іноді невелика зміна змушує річ виглядати зовсім по-іншому. Що таке деконструкція в моді? Якщо ви не знаєте, відповідь на це питання ви знайдете в нашій статті.

Деконструкція в моді – що це таке?

Деконструктивізм – це “вільна гра з формами і елементами, взятими з різних традицій, які в новій конструкції змінюють свої попередні значення і функції”. Деконструктивізм у моді не є чимось новим. Це явище, яке виникло одночасно з архітектурою. І в тому, і в іншому є багато спільного. Форма, матеріал, конструкція – це лише кілька елементів, які їх об’єднують.

Деконструкція в моді – це не що інше, як розбирання одягу на частини. Кожен творець створює абсолютно різне визначення цього слова, оскільки працює, слідуючи власним ідеям. Цікаво відзначити, що вперше цей термін був використаний 1989 року для опису дизайнів з лейблом Maison Martin Margiela. Однак найчастіше деконструкцією в моді називають одяг, який виглядає незавершеним, переробленим або навмисно пошкодженим.

Деконструкція в моді – характеристика

У багатьох проєктах можна побачити, що творці відходять від звичної класики і не бояться ламати шаблони, вигадувати нові форми або змішувати стилі. Без сумніву, деконструкція в моді викликає неоднозначні емоції. Її вирізняють неправильні форми, необроблені краї та вільні крої, видимі шви та цікаві вирізи. Жіночі сорочки оверсайз з нестандартним виглядом – яскравий приклад.

Деконструкція в моді – це контрольований хаос. Використовуються несподівані рішення, порушуються правила і руйнуються конструкції. Аскетизм форм можна побачити на кожному кроці. Дизайнери перетворюють добре відомі чоловічі та жіночі речі на щось зовсім інше, іноді не доводячи їх до кінця або навмисно руйнуючи. Функціональність не завжди стоїть на першому місці, адже іміджевий ефект тут важливіший.

Естетика панку та гранжу наочно ілюструє, що таке деконструкція в моді. Гра з формою та орнаментальними елементами дає одягу зовсім інший вигляд.

Приклади деконструкції в моді

Деконструкцію в моді здебільшого можна побачити на подіумі. Іноді її можна спостерігати і на вулицях великих міст, щоправда, у приглушених кольорах і більш структурованому крої. Одне можна сказати напевно, що відбувається багато чого, оскільки форми спотворюються, розширюються або зшиваються заново.

Чимало дизайнерів люблять експериментувати, що перетворюється на їхній фірмовий стиль. Rei Kawakubo, Sacai й Yoji Yomamoto – творчі особистості з Японії, які чудово проявляють себе у цій сфері. Їхні роботи викликають суперечки, адже вони руйнують існуючі уявлення про красу. Однак не всі однозначно відносять кожну з їхніх колекцій до відділу деконструкції в моді. Більшість творців не хочуть бути загнаними в рамки і вважають за краще діяти в умовах повної свободи, позбавленої чітких визначень.

Деконструкція в моді буквально “конфліктує” з усталеною естетикою і, насамперед, з відомими правилами. Це сильний тренд, який просувають чимало брендів. Інноваційний підхід до моди приніс їм славу та визнання.

Багато авангардних дизайнерів обирають техніку деконструкції. Maison Margiela є безперечним лідером у цьому. Жіночі сукні цього бренду вирізняються фактурою та формою, і навіть кольорами та багатошаровістю. Деконструкція моди також знайшла своє місце в колекціях, наприклад, Dries van Noten, Helmut Lang та Ann Demeulemeester.

Читайте інші статті