Прочитаєте за 5 хв 29 Жов 2021

Не Хелловіном єдиним: чим цікаве мексиканське свято Dia de Muertos?

Автор: Агата Станкевич
Прочитаєш за 5 хв
 

Коли заходить мова про популярне осіннє свято, на думку відразу спадає Хелловін. А якщо ми скажемо, що є ще один спосіб не менш яскраво урізноманітнити свою осінь? Знайомтесь, мексиканський фестиваль Dia de Muertos!

Перехід з жовтня на листопад для багатьох асоціюється із Хеллоуіном. У кожній країні існує свій звичай, але Мексика… це щось абсолютно особливе. Тут панує свято насичене ароматом солодких булочок, усіяне пелюстками чорнобривців і наповнене різнокольоровими черепами та скелетами – Dia de Muertos як афірмація життя і смерті. Більше про цю надзвичайну традицію розповість наша амбасадорка та член журі конкурсу Lifespiration Starts Here, Агата Станкевич, відома як @sugar.ladyyy, яка відправилась аж на інший континент, щоб побачити цей незвичайний колоритний фестиваль зблизька. Знайомтесь з її історією:

Dia de Muertos: бенкет на честь всіх померлих

Головна відмінність мексиканської культури від нашої насамперед полягає у відношенні до смерті. Якщо в країнах пострадянського простору смерть завжди вважалася найбільшим горем, яке тільки може статися з людиною та її близькими, то мексиканці мають свій світогляд із цього приводу. І так, це не означає, що вони не сумують. Просто згадувати про тих, хто пішов, теж можна по-різному.

Dia de Muertos — це свято, присвячене пам’яті померлим, і відоме, крім Мексики, також у Нікарагуа, Гватемалі та Гондурасі. Мало того, що Dia de Muertos торкається віри в потойбічне життя, його суть тісно пов’язана з сімейними узами.

Згідно зі старовинним повір’ям, душі померлих родичів відвідують рідний дім у дні свята. Починаючи опівночі 31 жовтня, на Землю спускаються душі дітей, що пішли, і 1 листопада возз’єднуються з рідними. Душі дорослих відвідують близьких 2 листопада. Не повірите, але цьому найстарішому мексиканському релігійному святу понад три тисячі років!

Особливі атрибути Dia de Muertos

Всупереч страху і деякій зашореності, яку в багатьох викликає саме слово “смерть”, мексиканське свято схоже на справжню вечірку. Цвинтарі прикрашають стрічками та квітами, а вздовж доріг, що ведуть до житлових будинків, ставлять свічки, щоб душа могла знайти шлях додому.

З яскравих атрибутів Dia de Muertos — спеціальні квіти жовті чорнобривці, маски та солодощі у вигляді черепів та жіночих скелетів, а також карнавал, у якому беруть участь не лише дорослі, а й діти. Ці дні ви можете побачити барвисті вівтарі буквально всюди: на вулицях, біля магазинів, в офісах і навіть школах. Справжня данина культурі, традиціям та самобутності.

Погодьтеся, згадувати близьких з посмішкою та веселощами завжди приємніше! На додаток, мексиканці переконані, що зустрічаючи духів належним чином, це забезпечує їм, живим, добробут, здоров’я та захист від нещасть.

Dia de Muertos VS Хелловін: у чому різниця?

Враховуючи те, що обидва ці свята пов’язані з духами померлих і асоціюються у нас з тематичними прикрасами та переодяганнями, Dia de Muertos та Хелловін про різне. У певному сенсі вони навіть конкурують між собою з огляду на одні дати святкування.

Суть Dia de Muertos з самого початку була в поклонінні духам предків, тоді як Хелловін означав кінець осені та початок зими — кордон між потойбічним світом і живим, перехідний період, коли добрі і злі духи мають доступ до людей. Звичка закривати обличчя різними масками та носити “страшні” костюми пов’язана з їх відлякуванням, тоді як Dia de Muertos повністю присвячено душам родичів, що пішли, і поклонінню їм.

Рецепт найсмачнішого осіннього пирога ever: готуємо Хліб Мерців!

Так званий Хліб Мерців — це традиційна випічка до Дня мертвих. Готується просто, а на смак — справжнє задоволення!

Вам знадобиться:

0,5 склянки теплого молока;
100 г вершкового масла, нарізаного дрібними кубиками + 4 столові ложки топленого;
1 чайна ложка апельсинової цедри;
1 столова ложка апельсинової есенції;
3 великі яйця;
15 г активних сухих дріжджів;
3,5 склянки борошна;
1,5 склянки цукру;
1 чайна ложка солі;
цукор та кунжут для прикраси.

Спосіб приготування:

Спочатку готуємо дріжджову закваску — в миску додаємо дріжджі, 1/3 склянки борошна та трохи теплого молока. Перемішуємо, накриваємо тканиною та залишаємо підійматися приблизно на 30 хвилин. Далі збиваємо яйця з цукром. Після цього в мисці змішуємо дріжджову закваску, збиті яйця, просіяне борошно, молоко, що залишилося, цедру, апельсинову есенцію і сіль. Замішуємо тісто, поступово додаючи топлене масло.

Тісто має бути гладким і блискучим — якщо воно надто рідке, додайте більше борошна. Сформуйте тісто в кулю, накрийте тканиною і залиште підійматися приблизно на 2 години — за цей час воно має вирости в об’ємі у два рази.

Далі обережно викладаємо тісто на посипану борошном поверхню. Відриваємо від тіста шматочок розміром з лимон — з нього ми робитимемо прикраси у вигляді кісточок і кульок.

З тіста, що залишилося, робимо плескаті булочки (8-9 штук), а зі шматочка, який відклали, формуємо тонку качалку і кульки. Прикрашаємо наші булочки: на кожен хліб викладаємо дві смужки тіста навхрест, по центру додаємо кульку. Залишаємо булочки піднятися у теплій кімнаті приблизно на годину. Потім змащуємо хліб топленим маслом, посипаємо цукром або кунжутом і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 20-30 хвилин. Смачного!

А вам до вподоби подібні свята? Чи обмежимося приготуванням ароматних булочок? 🙂

Текст адаптувала Марія Алєксєєва

 

Про Агату Станкевич

Агата Станкевич – фіналістка конкурсу «Bake Off Ale Ciacho», авторка книг про солодку випічку, кондитерський лайфхакер, яка також чудово зарекомендувала себе у світі косметології. У своєму Instagram @sugar.ladyyy показує «солодкий» бік життя і робить цей світ вже точно радіснішим. Цього року Агата запрошена нами до міжнародного журі фотоконкурсу #LifespirationStartsHere

 

подивитись більше пропозицій на ANSWEAR.ua

Читайте інші статті