Прочитаєте за 4 хв 30 Лис 2022

Cocooning – затишне життя в затишному інтер’єрі

Автор: Ярина Швед
Прочитаєш за 4 хв

Зі все коротшими осінніми днями ми щільно кутаємось у ковдру, запалюємо свічки, варимо ароматну каву та поринаємо у світ книжок та серіалів – усе це у вашій оселі, у вашому затишному та приємному коконі.

Cocooning – що це таке?

Всупереч видимості, «коконування» не є новим поняттям — це явище вже було описано у 1980-х роках Фейт Попкорн, консультантом з маркетингу, який займається, серед іншого, прогнозуванням тенденцій. За її словами, cocooning – це більш тривала соціальна тенденція створення навколо себе «оболонки безпеки» – ми хочемо жити в затишному, дружньому, приємному середовищі, як у коконі, який відокремлює нас від неприємностей зовнішнього світу. Тому коконінг пов’язаний з квартирою, в якій ми створюємо свій комфортний оазис, проводячи там більшу частину свого часу. У певному сенсі, вихваляючи якість і святкуючи момент, він асоціюється з повільним життям і hygge, і його популярність зростає з року в рік, як і передбачила Фейт Попкорн. Адже, не виходячи з квартири, ми можемо працювати, робити покупки, дивитися фільм, стежити за подіями, спілкуватися з людьми з усього світу. Живи, не вмирай!

Затишне проживання в комфорті

Cocooning – це, з одного боку, стиль життя, а з іншого – тренд дизайну інтер’єру, тому що простір навколо вас має бути пристосованим до того, щоб у ньому можна було проводити якомога більше часу, а отже – надійним, багатофункціональним і, насамперед, затишним. Побутова техніка покликана зробити наш вільний час приємнішим, дозволити розслабитися і забезпечити максимально комфортне відчуття. Тому, пишучи про cocooning, ми наголошуємо на цінності нейтральних кольорів, м’якості натуральних тканин, пухнастості подушок і диванів, теплому світлі, що виходить від запалених ламп і свічок. Інтер’єр вашого будинку повинен нагадувати кокон, тому він повинен бути яскравим, природним, теплим і комфортним.

Cocooning у вашому інтер’єрі

У випадку cocooning вам не потрібні різкі, кардинальні зміни у квартирі – ви можете вводити їх поступово, відповідно до поточних потреб. Першим кроком до cocooning має бути організація вашого простору. Після цього можна приступати до створення зручного і повнофункціонального cocooning.

Що тобі потрібно?

  • будь-які пухнасті і теплі аксесуари: подушки, ковдри, покривала, килимки. Використовувати їх можна як у спальні, так і у вітальні. Подібні доповнення не тільки посилять враження затишку, але, перш за все, покращать комфорт під час вечора з книгою чи серіалом.
  • корисна техніка для кухні – домочадці віддають перевагу своїй кухні багатолюдному кафе або бару, тому обладнайте її всім необхідним обладнанням, наприклад, кавоваркою, кухонними комбайнами, набором дизайнерських склянок … Робіть акцент на якості.
  • предмети, що надихають – ваш дім – це оазис спокою та тиші, місце роботи та розваг водночас. Оточіть себе елементами, які стимулюватимуть ваш розум і впливатимуть на творчість – дизайнерськими плакатами, цікавими книгами, блокнотами та гаджетами, які полегшать вашу роботу.
  • home SPA – як щодо ванни, наповненої бульбашками, у супроводі книги, ароматичної свічки та заспокійливих звуків? Ваша ванна кімната може перетворитися на SPA-храм, оснащений необхідною косметикою, елементами, що заспокоюють душу і тіло.
  • кабінет для роботи – або хоча б куточок зі зручним кріслом, письмовим столом і дуже хорошим освітленням.
  • простір для фізичних вправ – все більше любителів коконів вирішують створити домашній фітнес-клуб. Тип обладнання, звичайно, на ваш розсуд. Деяким вистачить килимка для йоги, іншим знадобиться місце для гир і штанг.

Найкраще вдома?

Дім, солодкий дім – кажуть домовласники, але варто пам’ятати, що занадто багато солодкого вже не легко засвоюється. Те саме стосується cocooning. Хоча певною мірою це дуже приємний, безпечний і практичний спосіб життя, тут варто керуватися здоровим глуздом. Передозування cocooning може призвести до психічних проблем, зниження мотивації, апатії… Якщо ви проводите багато часу замкненими в 4 стінах, не забувайте час від часу виходити на вулицю, відкриватися людям і відчути життя за межами вашого квартира. Намагайтеся регулярно зустрічатися з людьми: ви можете приймати друзів як у себе вдома, наприклад, влаштувавши вечір з настільними іграми, так і піти разом в ресторан або кіно. Щодня проводьте трохи часу на свіжому повітрі. Приводом може бути прогулянка з собакою, похід за покупками в магазин, що розташований подалі від дому, або поєднання домашнього фітнесу з бігом, катанням на роликах або велосипеді. Також не забувайте про свій особистий розвиток – спілкування з людьми може дуже розвивати, тому записуйтеся на групові мовні курси, стаціонарні майстер-класи на цікаву для вас тему або вступайте в дискусійний клуб книг.

 

 

Читайте інші статті