Прочитаєте за 4 хв 04 Січ 2022

Чи мають сенс новорічні обіцянки?

Автор: Ярина Швед
Прочитаєш за 4 хв

Новий рік, нова я! – думаємо ми, складаючи список подальших планів на прийдешній рік. Є ейфорія, хвилювання та мрії… які, зазвичай, виникають на хвилі загальної емоційної атмосфери, проте інколи не зовсім реальні. Наприкінці наступного року ми не повертаємося до підбиття підсумків, систематично забуваючи про мрії протягом 12 місяців, або повертаємося в замкнене коло, створюючи точки, які важко відмітити. Як це змінити? І чи мають сенс новорічні бажання?

Найпопулярніші новорічні рішення

Щороку ваш список цілей на наступні 12 місяців може виглядати схожим. Серед найпопулярніших новорічних обіцянок собі – ті, що стосуються фізичної активності. У січні тренажерні зали та фітнес-клуби переповнюються, але з часом вони стають менш людними. Щороку багато з нас обіцяють схуднути, кинути палити, вивчити нову мову або більше працювати над вже знайомою, відправитися в подорож мрії… Живіть активніше, одягайтеся і виглядайте як зірка, будьте досконалістю. Список довгий, вимоги високі, а часу мало.

 

У чому суть новорічних постанов?

Чому зміна старого і нового років сприяє прийняттю рішень? У цьому є певна символіка. Нам подобаються певні числа та дати, які можуть стати для нас початком чогось нового. Початок наступного року, місяця чи тижня є ідеальним символічним моментом, щоб діяти з подвоєною силою та з нетерпінням братися за нові виклики. Хоча варто розуміти, що більшість ваших цілей не вимагає конкретної дати. Якщо ви хочете змінити ситуацію, не чекайте, доки настане Magic Midnight – просто дійте!

Відкрийте для себе значення новорічних обіцянок

Більшість новорічних постанов стосуються звичок: ми хочемо харчуватися здоровіше, більше рухатися, вчитися, раніше вставати, бути ще активнішими. А між тим, звички, зазвичай, вкорінюються в нас, як коріння дуба в землі – їх зміна вимагає часу, регулярності та наполегливості.

Джеймс Клір згадує в «Atomic Habits», що «вибір, який на 1% кращий або на 1% гірший наразі здається незначним, але протягом моментів життя такий вибір робить різницю між тим, ким ви є або могли б бути. Успіх – це результат повсякденних звичок, а не разових, визначних змін у житті.»

Ви не виконаєте свою новорічну обіцянку собі одноразовою дією. Варто також подумати, чи вони насправді є результатом ваших потреб чи, можливо, потреб інших та їхніх очікувань щодо вас (чи, можливо, ваших уявлень про це?). Тільки рішення, зроблені з ваших внутрішніх бажань мають шанс реалізуватися.

Що наблизить вас до досягнення ваших цілей?

Традиційно з нагоди новогу року ви створюєте список своїх цілей, мрій і бажань. Любите робити нотатки та складати різноманітні типи так званих списків? Продовжуйте це робити! Записуючи свої новорічні обіцянки, ви усвідомите, скільки ще потрібно зробити (і скільки насправді у ваших силах), можливо, ви “приборкаєте апетит” і прокладете чіткий шлях до своєї мети. До речі, відзначати наступні плани буде дійсно захоплююче! Однак важливо, що саме відмітити. Насамперед відмовтеся від нереальних очікувань (нікому не вдасться скинути 20 кг і наростити м’язи за 3 місяці) і зосередьтеся не на самій меті, а лише на тих кроках, які наблизять вас до неї. Точніше, на дрібних кроках – регулярність важливіша за кількість.

-Хочете краще вивчити мову? Намагайтеся вчити нові слова щодня протягом 20 хвилин.

– Чи плануєте ще читати? Можливо, було б гарною ідеєю читати мінімум 10 сторінок на день у певний час?

– Хочете кинути палити? На початку обмежте кількість сигарет, які ви викурюєте, і поступово зменшуйте їх щотижня, поки не досягнете 0.

Що станеться, якщо ви подивитеся на свій список через 12 місяців і, на жаль, виявите, що не виконали своїх новорічних обіцянок? Насамперед не дозволяйте собі відчути жаль та невдачу, якщо ви тільки намагалися, ваша нездійснена мета – це не поразка, це невеликий крок на шляху до здійснення вашої мрії. Вставайте і прямуйте далі! А може, ви поставили перед собою мету, яку важко досягти?

Будьте собою, не переживайте, але і не опускайте руки – це лише новорічні обіцянки!

 

Читайте інші статті