Прочитаєте за 3 хв 09 Сер 2023

Чому Fashion Week в Копенгагені такий унікальний?

Автор: Ярина Швед
Прочитаєш за 3 хв

Копенгаген – столиця архітектури, дизайну та сталого розвитку. Протягом багатьох років він також вважається п’ятою столицею моди у світі. Головною причиною цього є Fashion Week, що проводиться в данській столиці. Чому найважливіша модна подія світу відбувається саме в цьому скандинавському місті?

Приголомшлива архітектура, геніальне міське планування, всюдисущі велосипеди і привабливі міські простори – це те, з чим ми найчастіше асоціюємо Копенгаген. Зв’язки зі світом моди найчастіше відходять на другий план. Тим часом, починаючи з 1960-х років, модні товари є однією з найважливіших статей експорту країни. Тож не дивно, що Fashion Week в Копенгагені є провідною міжнародною подією, яку відвідують усі експерти в галузі моди.

Тиждень моди, не схожий на інші

Fashion Week в Копенгагені вирізняється своїм підходом до сталого розвитку та створенням тижня моди майбутнього. “Щоб бути незабутнім, він має бути інакшим” – простий і зрозумілий слоган данського організатора заходу. У чому полягає ця інакшість? Інновації та мотивація модних брендів бути екологічно свідомими.

Якщо ми наважимося, то зможемо змінити спосіб ведення бізнесу. Ми можемо не тільки бути джерелом натхнення і провокувати дискусії, але перш за все мотивувати до дії, – зазначила Сесілі Торсмарк, генеральна директорка Fashion Week в Копенгагені.

За кілька сезонів Fashion Week в Копенгагені перетворився з побічного заходу на подію міжнародного значення. Зараз він проводиться двічі на рік, приймаючи низку комерційно успішних і маловідомих брендів з країн Північної Європи. Водночас він відкриває шлях молодим талантам. Унікальний підхід до організації Fashion Week приваблює до Копенгагена тисячі інфлюенсерів, журналістів та ентузіастів модної індустрії, надихаючи їх відкрити для себе сутність скандинавської моди.

Мода в Скандинавії

Донедавна відома своїм мінімалізмом, зараз вона набула абсолютно нового забарвлення. Скандинавська мода, як і раніше, є синонімом якості та простого дизайну. Тепер вона працює за принципом “міксуй і поєднуй”. Часто, здавалося б, непоєднувані елементи створюють унікальне ціле. Щоб переконатися в цьому, варто лише поглянути на данських “it-girls”, чиї стилі конкурують з усталеним французьким шиком і відображають енергетику вулиць Копенгагена. Переосмислення моди блискуче спрацювало для данців. Вони створили унікальну суміш, поєднуючи великі модні бренди з вінтажною модою, легкою недбалістю та зберігаючи елементи класичної елегантності.

Данська мода випливає з прагматизму тамтешніх мешканців. Перш за все, вони прагнуть бути максимально комфортними. Данці люблять багатошарові джемпери, піджаки чи футболки і поєднують їх з кросівками. Саме данці започаткували тренд на білу сорочку, що визирає з-під джемпера. Джинсова куртка під тренчем або грубий джемпер, вдягнений під шкіряну куртку, – ось що вважається стильним у Копенгагені.

Не забуваймо про екологічність. Кожна річ, що становить скандинавський стиль, має бути вироблена у сталий спосіб, з повагою до матеріалів та працівників, які її створили. Зрештою, думати про моду, дружню до планети та її мешканців, – це те, що відрізняє данський стиль від інших.

Читайте інші статті