Прочитаєте за 3 хв 26 Кві 2023

Чому ми сумуємо за 2000-ми?

Автор: Ярина Швед
Прочитаєш за 3 хв

Десятиліття, улюблене мільйонами, сьогодні повертається на вулиці на хвилі ностальгії! Хіба хіти Брітні Спірс та блиск для губ – це єдине, за чим ми сумуємо?

Як ми виражаємо себе в 2000-х?

Рожевий, джинсовий і цирконієвий блиск – так, мабуть, можна описати моду 2000-х у 3 словах. У гардеробі законодавців моди обов’язково були велюрові спортивні костюми, джинси з низькою посадкою і розкльошені штанини, короткі топи і облягаючі джемпери, а також вельветові манжети, які разом з рожевими окулярами і ременем з характерною пряжкою були одними з найбажаніших аксесуарів. Специфічними були не лише модні тенденції, але й б’юті-тренди. На головах був балаяж, на губах – блиск, а на шкірі – золотиста (а іноді й помаранчева) засмага.

Настільки погано, що це було добре – після років слави мода 00-х асоціюється у нас з кітчем і кроями, що деформують фігуру. Поки про неї не згадали дизайнери та інфлюенсери. Через 20 років на хвилі тренду Y2K знову в моді ботфорти, кроп-топи, що дає нам змогу здійснити свою дитячу мрію – стати Брітні Спірс або іншою поп-зіркою початку 21 століття.

Що в поп-культурі було таким унікальним?

До речі, про Брітні… У 2000-х є свої ікони – ми надихалися ними в часи їхнього розквіту, а тепер ностальгічно зітхаємо за ними, повертаючись у юність і навіть дитинство. Брітні Спірс, Крістіна Агілера, Destiny’s Child, Періс Хілтон – яскраві птахи поп-культури, знаменитості, перші інфлюенсери, які задавали тренди в музиці та моді. Вони були прикладом для наслідування для мільйонів дівчат-підлітків, вони розпалювали публіку, а їхнє життя висвітлювали глянцеві журнали по всьому світу. Сьогодні їхні стилі знову слугують взірцем для тих, хто хоче відтворити тенденції Y2K.

Згадуючи 2000-ні, не обов’язково обмежуватися прослуховуванням “Baby one more time”, без якої свого часу не обходилася жодна шкільна дискотека. На початку 2000-х з’явилися культові сьогодні серіали, на прем’єри яких у кінотеатрах збиралися натовпи людей. Від “Матриці”, перша частина якої вийшла 1999 року, провіщаючи цілу нову епоху, до “Володаря перснів”, “Піратів Карибського моря” або наступних частин “Гаррі Поттера” – це блокбастери, на яких виросло ціле покоління!

Від піднесених кінематографічних шедеврів до повсякденних розваг для мас, інші постановки збирали натовпи перед телевізорами у 2000-х роках, перш ніж камера зупинилася на сім’ї Кардашян. Нас приймали в особняку “Великого брата”. Реаліті-шоу 2000-х були тріумфом, про їхніх учасників писали і пліткували – деякі з них з анонімних людей швидко стали зірками, проклавши шлях сучасним інфлюенсерам.

Між життям у реальному світі та онлайн

2000-ні були сповнені контрастів, як у моді, так і в повсякденному житті. Ми все ще жили в підвішеному стані між реальним світом і світом онлайн – вдень зустрічалися з друзями біля крекеру, а вечорами спілкувалися з ними в інтернеті. Саме в той час інтернет тільки починав з’являтися в українських домівках. Мобільний телефон теж став серйозним гаджетом – спочатку знаменита Nokia 3310, на якій можна було пограти в “змійку”, а згодом дизайнерські моделі з відкидною кришкою, що змінювали одна одну, вже випускалися різними брендами. Крім телефону, в сумці багетного типу містилася ще й цифрова камера, яку завжди можна було дістати, щоб зробити селфі з подругою в дзеркалі – переекспоноване, розмите, автентичне. І саме цієї автентичності нам не вистачає сьогодні.

 

Читайте інші статті