Прочитаєте за 7 хв 22 Сер 2024

“Винагорода стоїть завжди за труднощами”. Інтерв’ю Маші Єфросиніної про незалежність державну й особисту, благодійні проєкти та речі-талісмани

Автор: ELLE. UA
Прочитаєш за 7 хв

Маша Єфросиніна — відома телеведуча, інфлюенсерка та громадська діячка, яка багато років своїм прикладом надихає мільйони жінок по всій Україні. Її професійна діяльність та активна життєва позиція роблять її однією з найвпливовіших постатей сучасного українського медіапростору.

Напередодні Дня Незалежності України ми зустрілися з Машею, аби розпитати її про ставлення до цього свята, розуміння і сприйняття власної незалежності, місію об’єднувати жінок та дві особисті речі, які мають для неї особливий сенс.

Машо, що б ви хотіли побажати українцям з нагоди Дня незалежності? Чим цей день для вас є сьогодні?

Як не дивно, але це питання одразу переносить мене у весну 2022 року, коли ми, українці, були об`єднані як ніколи, коли сильний стояв за слабшого, коли ми простягали одне одному руку допомоги, коли всі були як єдиний організм, як одна сім’я. Ми пізнали, в чому справжня незалежність та сила українців. Я хочу нам всім побажати не втрачати цю єдність, бути цим єдиним українським серцем, яке б’ється, пульсує, робить дива, заряджає кожного енергією не зупинятися і розганяє по всьому світу дух волі та стійкості.

Ми, українці, любимо підкреслювати, що незалежність — у нашому ДНК, що відчуття свободи для нас — життєва необхідність. Чи згодні ви з цією думкою?

Чи є ті, хто не погоджується? (Сміється.) Так, я вважаю саме так. Я живу і працюю в Києві з 1998 року. І хай повірять мені ті, хто цього не застав, і нехай згадують ті з нас, хто був учасником тих подій. 20 років тому, Помаранчева революція. Ми з чоловіком брали участь у протестах, я виступала зі сцени та БТРів. Памʼятаю, поруч стояв Слава Вакарчук, навіть фото десь було. Тоді я не могла повірити, що зміни творимо ми — люди, як хвилі величезного океану, що змітають на своєму шляху навіть скелі. Сказала про океан і згадала, що у 2013-2014 роках вже на Революції Гідності було розповсюджене гасло «Я — крапля в океані», яке красномовно говорило, що ми всі важливі, ми всі здатні вибирати майбутнє і впливати на життя сьогодні. Тому ми всі були на Майдані й 10, і 20 років тому. Українці сьогодні щодня доводять усьому світу, що наші цінності — свобода і незалежність. Ми хочемо і будемо жити вільно на своїй землі.

Для багатьох українців, особливо жінок, ви є уособленням незалежності. Що для вас означає бути незалежною?

Мені дуже приємно про це дізнаватися. Я б хотіла тих, хто бачить в мені це уособлення, розпитати чому, бо я б таке придумати сама не змогла. (Усміхається.) Я точно б назвала себе сильною жінкою. Я стала такою, я йшла туди, де складно. Так, я опускала руки перед невдачами, плакала в подушку, жаліла себе — вечір, день чи два, а потім підводилася і говорила собі, що я впораюся. Декілька разів починала все з нуля, тому що я робила вибір бути, а не ховатися від світу, як би складно не було. Бо винагорода стоїть завжди за труднощами. Я навчилася, саме навчилася, опановувати себе. Я останнім часом багато говорю про свою сім’ю. А чому? Бо сім`я стала моєю фортецею. Моя робота стала моєю фортецею. Там мій власний незалежний світ.

Образ від Answear.ua 

Багато років вашої діяльності нерозривно пов’язані з благодійністю. Від початку повномасштабного вторгнення «Фонд Маша» допомагає жінкам і їхнім дітям, які постраждали від війни. Чому ви обрали саме цей фокус? І як би ви оцінили результати роботи за ці два з половиною роки? Чим пишаєтеся найбільше?

Моя місія — об`єднувати жінок, відстоювати та захищати їхні інтереси та гідність. Своєю діяльністю я прагну посилити позиції жінки в Україні. Як тільки почалася повномасштабна війна, ми з колегами з Фонду підняли всі наші контакти, щоб почати допомагати тим, хто цього потребував. В умовах війни ми, як організація, що бореться з насиллям і його наслідками, не могли залишатися осторонь за жодних обставин. Війна завжди є великою концентрацією агресії та, на жаль, насильства. А це наш фокус роботи.

Перша хвиля досліджень стану українців з липня до листопада 2022 року показала, що 48,8% українців мають тривожні розлади, з них 12% — це тяжкі розлади, а 42% мають симптоми депресії (16% — тяжкої депресії). І лише вдумайтеся, 70% мають симптоми травматичного стресу. Показники розладів у порівнянні з періодом до повномасштабного вторгнення зросли майже вдвічі. Усвідомлюючи, які наслідки матиме війна для українського суспільства, ми започаткували проєкт «Незламна мама».

Станом на сьогодні «Фонд Маша» надав реабілітаційні та психологічні послуги близько 10 000 осіб, значна частина — це жінки та їхні діти, які постраждали від війни. Наші підопічні отримують соціально-психологічні послуги за допомогою проєктів: таборів «Незламна мама», програми «Смілива», Центру «Незламна» в Києві, де проводяться онлайн та офлайн психотерапевтичні сесії, групові активності, групи підтримки. Робота центру постійно розширюється, і зараз ми надаємо профорієнтаційні послуги.

Програма «Незламна мама» показує колосальні результати: наші підопічні повертають собі бажання жити, можливість працювати, віру в майбутнє, надію.

Близько 100 осіб, що перебували в полоні ворога, пройшли «Незламну маму». І це наше дуже велике досягнення. Для них ми організовували окремі заїзди. Ці жінки дуже багато пережили у своєму житті. І наша задача була їх стабілізувати, заземлити, щоб вони могли побачити світ різнобарвним, щоб повернулися до себе й почали відновлювати свої ресурси. З цим ми впоралися.

Образ від Answear.ua 

«Фонд Маша» активно залучається підтримкою небайдужих людей і великих організацій, таких як Answear. Як ви вважаєте, в чому секрет — сила вашого особистого бренду, довіра до фонду, правильний PR, зацікавленість у підтримці саме цих категорій чи щось інше?

Це, безумовно, сукупність усіх факторів, але для мене це насамперед користь, яку приносить діяльність «Фонду Маша» для суспільства. Всі міжнародні організації, які вже оцінюють наслідки війни для України, говорять в першу чергу про занепад емоційного стану українців. І працювати задля його відновлення необхідно вже зараз. Саме цим займається наш фонд, і саме тому наша діяльність не залишає людей, інші організації та бізнеси байдужими.

Ви дуже емпатична людина, яка пропускає крізь себе людські історії та болі. Що допомагає вам не впадати в депресію? Як ви поповнюєте власні ресурси і завдяки чому, попри всі труднощі, завжди гарно виглядаєте? У чому ви знаходите мотивацію рухатися далі та працювати в рази інтенсивніше?

Не дивуйтеся, будь ласка, але мені допомагає саме те, що я емпатична і працюю з людьми, яким потрібна допомога моя чи фонду. Мені важливо відчувати сьогодні, що я корисна для своїх людей, що можу використати те, що побудувала за 25 років, для допомоги українкам. Мої «Жіночі зустрічі», які я влаштовую щосезону в Києві, де ми обговорюємо, як справлятися з реальністю, де брати сили та натхнення жити далі, чи моя робота з жінками у «Фонді Маша» — це саме ті речі, які мене мотивують, які мене «тримають» і не дають впасти в депресивні стани.

І звісно, психотерапія. Я вважаю, що сьогодні психотерапія — це необхідність для людини. Підтримка ментального стану — те, що допоможе протриматися і протримати свій фізичний стан. Розлад психологічного стану призводить до розладу фізичного, а слабкими ми ніколи не переможемо. Тому бажано мати свого психотерапевта.

Чи важливий для вашого ментального стану ваш зовнішній вигляд? Чи зросло за останні два роки у вас бажання частіше фарбуватися, гарно одягатися?

Воно не зросло, я б сказала, воно знову з’явилося, коли я зрозуміла, що мій зовнішній вигляд — моя зброя, моя сила, мій інструмент. Це був момент, коли я усвідомила, що треба продовжувати жити та діяти, бо, якщо ми всі опустимо руки, ми не переможемо ворога.

Всі жінки, я впевнена, пам`ятають перший рік повномасштабної війни, коли не хотілося доглядати за собою, не те, що фарбуватися чи одягати гарні сукні, а взагалі — навіть сходити на манікюр або підстригтися відчувалося як щось дуже непотрібне і недоречне. Проте моє життя до війни було сильно пов`язане з красою — зачісками, макіяжем, гарним вбранням. Тож повернути це все означало повернути собі частину життя. І тепер у мене є правило. Важко чи немає настрою? Кажу собі: «Марійка, збирайся, роби себе гарною і йди в люди, продовжуй жити».

Образ від Answear.ua 

Нова кампанія і стратегія Answear звучить як «Життя вдягни у те, що цінне», бо у компанії вірять, що речі мають сенс, вони наче форма зовнішнього маніфесту, що відображає наші цінності. Проте цінність для нас має не саме взуття, а те, що ми пробігли в ньому марафон, так само як синя сукня — це не просто річ, а спогад про найкрасивіший захід сонця в Києві. Чи згодні ви з цим посилом? І чи є у вашому гардеробі особливі речі-спогади? Чи можуть речі працювати як терапія?

Недаремно є вислів: найцінніші речі на світі — не речі. Звісно, наші спогади роблять із сукні чи сумочки атрибут, без якого була б неможливою та знакова зустріч, та особлива розмова, та найкраща поїздка в житті. На думку спали дві речі. Перша, яку дуже багато обговорюють, — це дуже дорогий браслет відомого французького ювелірного дому. Там ціла історія. Ми з чоловіком довго мріяли про другу дитину. І от 10 років тому я йому повідомила, що вагітна, тепер ми знаємо, що це був Сашко, мій син. Я чоловіка таким щасливим, напевне, ніколи не бачила, він мене обіймав, цілував, трохи наче аж сплакнув, а за декілька днів подарував мені цей браслет. Щоб залишити цей спогад про спільне щастя. З того часу я майже не розлучаюся з цим браслетом, так само як і з моїм Сашком. А друга річ вас здивує. Це величезна чоловіча сіра футболка. Футболка мого чоловіка. Коли його немає поруч, я сплю в ній, щоб хоч трошки відчувати його присутність.

Наша фотосесія присвячена Дню Незалежності. Якщо перекласти на мову одягу, яка вона — сучасна незалежна Україна? Суто у вашому уявленні.

Наполовину в пікселі.

Яким ви бачите майбутнє України через рік, 5 і 50 років?

Я бачу майбутнє України. Я бачу шлях попереду молодої держави, великий шлях перед українцями як нацією, що зміцнюється щосекунди. Про роки точно вам не скажу, бо ми не знаємо, що може статися завтра. Але, дивлячись на наше сьогодні, я можу точно сказати, що українці своїми талантами вразять увесь світ.

Всі образи: Answear.ua

Команда: 

Фото: Аня Іконнікова
Стиль і продюсування: Саша Кутовий
Асистент стиліста: Ярина Лобанова
Макіяж: Ольга Мішура
Зачіски: Марія Сова

 

Читайте інші статті